† Hasana 20-08-2019

In de nijlpaardenstal van Wildlands is dinsdag de 11-jarige nijlpaarddame Hasana overleden.

Omdat haar overlijden plotseling was en omdat het park de doodsoorzaak wilde weten, is zij direct voor onderzoek overgebracht naar de Universiteit van Utrecht. Daar ontdekte men iets heel bijzonders: de overleden Hasana heeft van buiten alle kenmerken van een vrouwelijk nijlpaard, maar van binnen vooral die van een mannetje.

Een verklaring voor deze ‘genderneutrale’ kenmerken kan zijn dat Hasana bij geboorte een helft van een tweeling was. Dit is zeer uitzonderlijk bij nijlpaarden, die doorgaans maar één jong krijgen. Het tweelingbroertje van Hasana heeft slechts vier dagen geleefd, maar de tijd samen in de baarmoeder kan de oorzaak van de mannelijke kant zijn. Volgens dierenarts Job Stumpel van Wildlands is de foetus blootgesteld aan de mannelijke hormonen van het broertje. ,,Daardoor gaat het vrouwelijke dier mannelijke kenmerken ontwikkelen.”

Aan de buitenkant zag het overleden nijlpaard er dus vrouwelijk uit. Van binnen bleek het dier echter geen baarmoeder en eierstokken te hebben, maar testikels en een orgaan dat op een penis lijkt. Bij nijlpaarden is het nog nooit eerder waargenomen.

De oorzaak van het plotselinge overlijden van Hasana had overigens niets met haar geslacht te maken, maar bleek een acute darmdraaiing te zijn.

2 reacties op Ԡ Hasana 20-08-2019

Steek ons & anderen gerust aan met jouw enthousiasme en lucht je ♥

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.