Olifantenwissel In Wildlands – Welkom Timber

De 22-jarige olifantenstier Timber is succesvol vanuit Diergaarde Blijdorp Rotterdam verhuisd naar Wildlands Adventure Zoo Emmen. De megaverhuizing verliep goed. De 6100 kg wegende olifant ging in Rotterdam zonder problemen de transportkist in. De rit naar Emmen ging vlot en rond het eind van de middag arriveerde het zware transport in Wildlands. Daar liep de mannetjesolifant al vrij snel de stal in om kennis te maken met zijn nieuwe verblijf, waar hij zijn eerste nacht rustig en alleen heeft doorgebracht. Vandaag zal hij kennismaken met de rest van de olifanten. Samen met Timber bestaat de olifantenkudde van Emmen nu uit tien dieren.

Omdat mannelijke olifanten in dierentuinen niet zelf van kudde naar kudde kunnen trekken, bestaat er een fokprogramma, een EEP. Dit programma is een middel om de populatie genetisch gezond te houden. Alle EAZA aangesloten dierentuinen werken via de EEP samen, om op deze manier inteelt te voorkomen. Alle olifanten in het stamboek zijn genetisch met elkaar gekoppeld, waardoor er fokparen gevormd kunnen worden die niet aan elkaar verwant zijn. Zo kan de genetische variatie van Aziatische olifanten in de dierentuinen zo groot mogelijk gehouden worden. Voor de Aziatische olifanten coördineert Diergaarde Blijdorp het internationale fokprogramma.

Timber neemt in Emmen de plek in van de olifantenstier Mekong, die eerder deze week naar een dierenpark in Zwitserland is vertrokken. Het was de bedoeling dat Mekong het jongste vrouwtje (Swe Zin) in de familiegroep van Wildlands zou gaan dekken. Dat is niet alleen voor de rangorde binnen de groep en de gezondheid van dit vrouwtje belangrijk, maar ook voor het fokprogramma noodzakelijk. Deze bul heeft echter in al die jaren geen enkele interesse in haar getoond. Wel zorgde hij voor nageslacht bij de andere twee dames. Het fokprogramma is dan ook de reden dat Timber van Rotterdam naar Emmen is gekomen. In de hoop dat hij Swe Zin wel interessant vindt en zij samen de kudde in Emmen uitbreiden met nageslacht.

Timber, die op 13 februari 1998 in Blijdorp is geboren heeft volgens zijn verzorgers daar een prettig karakter. Kasper Willebrands van Blijdorp: “Voor een bul is hij makkelijk in de omgang en meewerkend. Ook heeft hij zich als dekstier al bewezen, want hij heeft de afgelopen jaren al vier jongen verwekt.”

23 reacties op ‘Olifantenwissel In Wildlands – Welkom Timber

      1. Klopt helaas…. aan de voorkant met uitgestreken hypocriet puntjepuntje tegen stroperij bla bla bla
       terwijl de handen naar achteren uitgestoken zijn om smeergelden aan te pakken/

       Like

        1. Klopt.

         En mede daarom is het zo onbeschrijflijk belangrijk dat er op heel wijze wijze gefokt wordt, dat daar zeer strenge regels voor zijn… dat er dus dierentuinen bestaan die daaraan mee werken en men ALLES in hun macht doet om het voor elk dier zo goed mogelijk te maken… het leven op zo natuurlijk mogelijke wijze te scheppen… en gelukkig lukt dat in veel parken ook heel goed…. en in ons 2e thuis het beste van allemaal!

         Geliked door 2 people

 1. ‘Iets anders’ : ik kende de serie ‘Wilde dieren in Wildlands’. Heel mooi en informatief. Ik keek ze weleens terug. Maar het is een heel gezoek om ze te vinden.
  Ik hoestte wat en moest dus binnen blijven. Mooi tijd om dit te bekijken.
  Ik herinnerde me dat jij ze bij elkaar had gezet. Ik vond ze snel. Dus dank daarvoor!

  Geliked door 1 persoon

   1. Longen zijn niet sterkste punt. Sinds een jaar of 7 speelt dat weer op. Heb inmiddels ook pollenallergie opgebouwd. Het kan dus van alles zijn. Maar rustig weer conditie opbouwen. Ik denk zelf niet aan corona, maar je weet het niet…. Het is heel lastig…maar het start altijd met buikpijn…. Afijn ik hoef niet te werken, maar ik word het een beetje zat. Om die reden ben ik ook niet naar de testdag geweest. Regels zijn regels….

    Geliked door 1 persoon

Steek ons & anderen gerust aan met jouw enthousiasme en lucht je ♥

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.